Retro - 10 Years Of Israeli Trance


Top level Music reviews Psytrance reviews


Review by PKS (in Norwegian)
Phonokol gir et tilbakeblikk på de siste 10 årene med israelsk psytrance på dobbelt albumet Retro.

Phonokol har gjennom hele 90-tallet vært det ledende labelet for israelsk psytrance, eller israeli trance som det også kalles. Under seg har de hatt det meste av gode israelske artister. I Israel er ikke psytrance en undergrunnskultur, men tvert i mot ganske kommersielt! Phonokol har en stor del av æren for denne utviklingen. Nå er de ute med Retro, som tar for seg de siste 10 årene med israelsk psytrance på et dobbelt cd album. I tillegg får man med en booklet med litt historie fra de 10 årene, bilder av alle artistene og litt tekst om alle sammen.


Retro - 10 Years Of Israeli Trance. Phonokol 2001 2193-2

CD1: Sunrise Mixed by Astral Projection
1. Astral Projection "Let There Be Light" 08:40
2. MFG "Shape The Future" 06:24
3. Xerox & Freeman "Karina Remix" 06:38
4. Phreaky "The Second Moon" 05:00
5. Astral Projection & MFG "The Sleeper Must Awake" 06:12
6. Chakra & Edi Mis "X-Files" 07:04
7. Power Source "Goaway" 07:58
8. Yahel & I. Zen "Waves Of Sound" 05:16
9. Witchcraft "Whale" 06:35
10. Indoor "Shiva" 07:51
11. SFX "Butterfly Trip" 07:49

CD2: Party Mixed by dj Eyal Yankovich "Hommega" vs Infected I. Zen
1. Cat On Mushroom "The Fly" (Live mix) 07:23
2. Alien Project feat. Astrix "Electro" 07:41
3. Infected Mushroom "Psycho" 07:36
4. Tandu "Alien Pump" 06:24
5. B.L.T. feat. dj Nadi "Space Boogie" 07:43
6. Pigs In Space "Visitors" (Part 1) 06:27
7. Children Of The Doc "Bionic Bong" 08:58
8. Passenger "Reborn" (MFG Remix) 04:53
9. Psysex "L.S.Dance" 06:21
10. Sandman "Natural Born Killer" 08:33
11. California Sunshine "Summer 89" 07:46

Det første som slo meg, var at begge cd`ene er mixet. Og det er litt skuffende for en som helst vil ha hele låta umixet, men for å få med så mange låter som de har her, må det nok litt mixing til. Likevell er det lite som er kuttet ned på i låtene. Coveret er stilig, med party bilder og sølvskrift. Bookleten er også interessant lesning. For eksempel kan man lese at i 1993 ble trance oppdaget av politiet, og Guy Sebbag og Avi Nissim ble arrestert for å spille det! Det står også at dette samlealbumet er ment for å summere opp endel av det som har skjedd av israeli trance, uten å ta med bare top hits. Likevell finner du her en rekke gode klassikere, både sjeldne å få tak og ikke fullt så uvanlige.

Første cd tar for seg såkalt "morning trance". Musikk som ofte blir spilt i det sola står opp, etter en lang natt med hardere psytrance. Morning trancen er mere melodiøs, cheesy vil noen si, men slik hørtes den ekte "goa sounden" ut i de gode tider i første halvdel av 90-tallet. Musikken av dette slaget ble hovedsakelig spillt på de vest indiske strender (Goa), i tillegg til noen utesteder i Israel og noen bortgjemte partyer under åpen himmel. Navnet de fleste kjenner igjen når det er snakk om israeli trance er selfølgelig pionerene Astral Projection, og da er det ingen dårlig start å få klassikeren "Let there be light" som låt nr. 1. Videre følger det på bare store kjente navn. For de som har lyttet endel til israeli trance, vil kjenne igjen alle navnene på denne samleren. De fleste låtene er gamle, men gode. Likevell er låter som den gang var helt enorme og nyskapende på en måte litt "out of date" i dag. Men det er for all del utrolig morsomt med slike klassikere enda, og kan godt spilles på party den dag i dag.

Litt skuffende for meg at Yahel har fått med sin låt "Waves Of Sound" her. Yahel er en artist som heller mere mot Tiesto-eurotrance stilen, og jeg har alltid følt at han har vært ganske missplasert i psytrance sammenheng. De siste to låtene er klassikere fra 1994 og 1995. Særlig Indoor låta "Shiva" med en bedende kvinnestemme vil nok vekke følelser hos mange. Første cd er god så og si hele veien. Mixingen er ganske grei, men jeg har alltid syntes at overdreven beat mixing av melodisk goa trance ikke er noe særlig vits.

Cd 2 er av den hardere og mørkere stilen, og passer vell bedre til partyet om natta. Her er det nyere låter fra siste halvdel av 90-tallet og fram til i år. Først ut er det spennende samarbeidet mellom Avi Algranati fra Space Cat og Infected Mushroom. En knall start på natta kan man trygt si... Låt nr. 2 er et nytt prosjekt kallt Alien Project som er en ung israeler ved navn Ari Linker. Han har faktisk gitt ut album på Phonokol i år, som har fått endel gode kritikker. Dette er den hardere stilen av israeli trance, og man kan trekke paraleller til feks GMS. En artist som kan bli spennende å følge med på i tiden framover. Videre følger det på store artister som Infected Mushroom, Tandu, Sandman osv i den hardere, men typiske melodiøse israeli trance stilen. Avslutningen på denne party cd`n er en virkelig klassiker; "Summer 89" av California Sunshine. En låt som er å finne i mange versjoner, men denne er nok den beste. Dette er nok også den beste låta California Sunshine har kommet med, ettersom de har hatt en tendens til å gi ut temmelig ostete ting i retning euro trance.

En samler du bør ha om du ikke har kjøpt alt underveis gjennom 10 år, men det skal godt gjøres å ha alle sammen. En god oppsumering av israelsk psytrance, både av den gamle og den nye sorten. Det er sjelden å få med så mange gamle klassikere på et album, og gamle klassikere er alltid morsomt. Selv fikk jeg et par sjeldne låter på denne som jeg har lett etter i mange år! Anbefales.
Per Kristian


Receivers email:



Your email:




Comment List


Topic: Author:
Time:
Retro
Christian Bruun 12.05.2003 23:32
Genial samler som absolutt hører hjemme i samlingen!!! Må jo ikke høre på den hele tiden, men godt å vite at man har..

Get Relaxed Journeys! New album 
from 
Chilltribe 
Relaxed 
Journeys 
Get Quality Relaxation! Get your 
Quality 
Relaxation!