Found at: http://trance.net/article/articleprint/120/-1/2/

Morocco 2001 - Universal Tribal Gathering


Top level Party reports

August 2000 begynte flyerne å dukke opp, som inneholdt info om en psytrance festival i Marokko. En utrolig line up var det også, så vi begynte å planlegge Marokko tur. Det sto blant annet:

”Morocco, spellbinding in its mystery, rooted through its mysticism, a country whose nature enchants the soul to wander and experience something unnutterable. At the doorway to the Sahara lies an extraordinary island. Here five elements, - earth. Air. Fire, water and music will majestetically embrace. A passage will open… A gateway into rhythms origins… A portal into vast spiritual kingdom of trance where past, present and future will entwine.”

”A musical journey of three sunsets and three sunrises with the inspired participation of contemporary conceptual artists from all over the world. The festival will also explore the Moroccan traditional arts and unique forms of entertainment. Trance for thousands of years has been Morocco´s most prevelant form of music. Our aim is to present the mystical side of Morocco, its openness to the world, and its remarkable sense of hospitality. This festival will be an intercultural event as well as the ultimate celebration of spiritual dance music.”


Jeg tok flyet til Agadir 28 des, lå en natt der og leide bil med to andre. Neste dag kjørte vi innover mot Ourzazate der festivalen skulle være like utenfor byen. Hadde fått vite at festivalen ikke begynte før 30/12, så vi brukte litt tid på å sjekke ut områdene rundt. På ettermiddagen dro vi ut til festivalen, der masse folk var ankommet allerede. Det første som slo oss var hvor laaaangt det var mellom parkering/camping og konsertarenaene. Grunnen til dette var vell at de ville ha oss til å være mest på festivalen, og ikke sture i teltene osv. Plassen var helt utrolig bra. En øy i et blått vann mitt i ørkenen. Vi testet ut matopplegget med egne festivalpenger osv, noe som fungerte ganske dårlig da, men det gikk seg til dagen etter. Koskos (nasjonalretten til Marokko) ble inntatt i rikelige mengder og bestod av noe kameler og risgreier. Stemningen ble bedre og bedre, og det ble helt vindstille når sola begynte å gå ned.

Så var det tid for party. Vi dro bort til hovedscenen. Der fikk vi med oss en liten sandstorm og en fantastisk solnedgang, men intet program eller musikk.. Vi forsto fort at noe hadde gått til galt, og jeg slo av en prat med en av "lyd gutta". Han kunne fortelle at få dager før festivalstart hadde det vært en vannvittig sandstorm som hadde blåst ned alt av lyd og utstyr! Dette kombinert med at det var solgt færre billetter enn beregnet hadde ført til at 2 av 3 hovedledere for festivalen hadde gitt opp, og stukket av fra hele greia! Igjen satt en gjeng med ivrige sjeler som jobbet døgnet rundt uten betaling for å få til festivalen... Og da var det bare å gjøre det beste ut av det. Mange artister måtte spille uten betaling, men dette gjorde de frivillig. Og festival ble det til de grader. KNALLBRA! Lyden kom sent i gang første kvelden, men da den først kom var stemningen på topp.

Før hovedscenen fikk i gang lyden, fikk vi anledning til å oppleve etniske marokkanske band som spillte seg i trance. Alle hylte og skrek, danset og spillte på trommer og fløyter. De ble kalt GNAUA. Etter hvert begynte ting å skje på hovedscenen. Først ut var marokkanske BLUE PEOPLE OF SAHARA. De hadde noen utrolige drakter, og spillte svært lenge. Deretter gikk det over til HILIGHT TRIBE. Senere kom diverse dj`s jeg ikke fikk med meg hvem var, men knallbra musikk var det hele veien. Blant annet spillte 3. TURN (Hadshot) fra Frankrike live! Første natta var det ganske tynt med folk, men etter min mening akkurat passe. Fikk også med meg noen afrikanske live band i det "etniske teltet" som var morro. Ut på natta ble det ekstremt kalt, og mange samlet seg rundt diverse bål. Fikk da stiftet bekjentskaper med folk fra hele verden som feks Mexiko, Japan, Sveits, England, Tyskland, Danmark og Sverige. Vi danset rundt bålet med stjerneklar himmel over oss og kun godlåter på høyttalerne. Husker blant annet Etnica låta "History" gjorde at folk rulla seg rundt. Lydanlegget synes jeg var helt greit, og det hørtes sinnsykt langt unna. Da sola begynte å stå opp nådde stemningen klimaks, og det hele var som en drøm. Jeg ble etterhvert svært sliten utover morgenen, og da musikken stoppet i 11 tiden på morgenen var det så varmt at jeg søkte tilflukt ved "bankteltet".

På ettermiddagen fant jeg Chill Out scenen på den andre siden av øya, med et telt der dj`ene satt, to kraftige Blue Room høytalere, et røyketelt og et røykfritt frukt/sovetelt. Fikk med meg atter en fantastisk solnedgang med digg psyambient hele veien. Den ene djen som spillte der da, var en fra Toires, som spillte blant annet ting fra Feed Your Head (Planet Dog) og Eternal Basement fra Nerv albumet (Harthouse 1995) Traff mange morsomme mennesker rundt bålet, og da mørket kom, gikk vi og spiste litt mer kamelkjøtt. I åttetiden satte hovedscenen i gang igjen, og det var duket for en minnerik nyttårsfeiring. På scenen stod en eldre kar og spillte masse TIP World og Jaia låter, men jeg har ikke funnet ut hvem han var. Senere spillte blant annet STAR SOUNDS ORCHESTRA (siste minuttene av år 2000) og MEDICINE DRUM (etter klokken12). Medecine Drum hadde et vannvittig live sett med fakler og magedansere. Det var også litt kvinne vokal med, som jeg tror ble gjort av dama til han ene i bandet. Denne kvelden var det mye mer folk, og det må ha vært langt over 1500 da. Øya var stor så jeg fikk aldri skikkelig oversikt over hvor mange som deltok på festivalen. Det var satt opp to store lerreter hvor de snurret noen vannvittig psykedeliske filmer hele natta. Ut på morgenen satte TOTAL ECLIPSE i gang..

Siste natta begynte det litt sent igjen, men da det begynte fikk vi med oss TOIRES som har gitt ut albumet Oued på Toires Records. Toires har hentet inspirasjon til sin musikk fra marokkansk musikk, så dette passet virkelig bra inn! Knall bra psyambient fra de gutta der. Gruppa som spillte etter hadde jeg ikke hørt før; SECRET VIBES fra Frankrike var rett og slett utrolig bra! Gleder meg til de slipper album om de gjør det.. Så gikk det over til tyngere Psytrance med selveste ANTARO fra Spirit Zone. Jeg hørte noe jeg tror var ANTI og på det kaldeste spilte svenske HUXFLUX fra Koyote Records. Synes dette livesettet var så og si helt likt det vi fikk servert i Arvika i sommer. Under hele festivalen så jeg stadig ATMOS blant publikum, men noen sa at han aldri hadde forstått når han skulle spille! Soloppgangen denne siste morgenen ble innledet av GUS TILL fra Flying Rhino. Hyggelig kar som spillte svinebra. Stiftet også bekjentskaper med Dj KAVANDI fra USA (Sixth Sense) som hadde med seg hele familien og bare spillte gamle godlåter fra 95-96..

Festivalen var over, og jeg sitter igjen med masse bra video.
Negative sider ved festivalen var for min del å ikke ha noe program når folk skulle spille, men det visste ikke en gang artistene selv!

Har også fått med meg det meste av Marokko, da vi kjørte på kryss og tvers 1,5 uke etterpå. Marokko er et fantastisk land som jeg anbefaler alle å dra til! Her finner du mystikk, spennende kultur, ørken, de høye Atlassfjellene, frodig landskap langs kysten og mye mer! Marokko er et land det burde bli arrangert flere psytrance sammenkomster. Det er vell neppe noen land som er så godt egnet for det som Marokko.
Per Kristian

 

Receivers email:

*

Your email:

*| Back to normal page view | Send this article to a friend |